13.5.10

BRAS DE FER ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ




Τι είπε ο κ.  Δασκαλόπουλος και προκάλεσε την μήνι του συνόλου των κομμάτων της βουλής;
Tι ήταν αυτό που έκανε όλα τα κόμματα να αντιδράσουν ακαριαία και με σκληρό τρόπο;
Γιατί όλα τα κόμματα ένιωσαν την ανάγκη να υπερασπιστούν το πολιτικό σύστημα;

Για μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του:
"Το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης...
 Τα κόμματα περνούν σήμερα τη δικ τους κρίση συνείδησης και διαχείρισης, καθώς το σύστημα που εξέθρεψαν για να τα εκτρέφει, αποσυντίθεται. Αλλά τα κόμματα του μεταπολιτευτικού σκηνικού είναι διαπλεκόμενα με το μοντέλο αυτό –είτε οργανικά είτε ιδεολογικά. Το Δημόσιο είναι η πηγή τους, είναι η αντίληψή τους, είναι –εν τέλει– η δύναμή τους. Ο ευρύτερος πελατειακός χαρακτήρας του πολιτικού συστήματος, που εκτείνεται από τη δημόσια διοίκηση ως τη δημόσια Παιδεία και τον Πολιτισμό, διαμόρφωσε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση την κρατικοδίαιτη Ελλάδα και την κούφια ανάπτυξή της. Και είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται. Αισθάνονται ότι η συρρίκνωση του Κράτους και η ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οικονομίας, θα συρρίκνωνε την εξουσία τους –άρα και τα προνόμιά τους.
Τίθεται δηλαδή, σήμερα, ένα θεμελιώδες ερώτημα: είναι σε θέση ένα κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα να αποκρατικοποιήσει την οικονομία και την κοινωνία; Μπορούν τα κρατικοποιημένα κόμματα να ανεχθούν μια αλλαγή συσχετισμών με τον ιδιωτικό τομέα; Καλούνται πράγματι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν αυτή την πρόκληση της αδήριτης πραγματικότητας.
Αν το πολιτικό μας σύστημα δει το πακέτο στήριξης σαν ένα μέσο για να συντηρήσει το Κράτος της Μεταπολίτευσης, δεν θα μπορέσει να ελέγξει την κρίση –με αποτέλεσμα να γίνει και το ίδιο θύμα της. Με άλλα λόγια, το πολιτικό σύστημα καλείται να υπερβεί τον εαυτό του. Αν δεν αλλάξει, θα ξεπεραστεί…" 
Διαφωνεί κανείς με όλα αυτά? Οι διαπιστώσεις του προέδρου του ΣΕΒ είναι τραγικά αληθινές.
Το πολιτικό σύστημα αν δεν αλλάξει θα ξεπεραστεί. Όμως ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: "μια πραγματική Νέα Μεταπολίτευση μπορεί να πυροδοτηθεί μόνο από την πραγματική οικονομία, για να μεταγγίσει μια νέα ιδεολογική και θεσμική βάση στην κοινωνία και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα.
Δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΕΒ είδε την λύση στις επιχειρήσεις. Ή καλύτερα στους επιχειρηματίες. ΄Ετσι όμως ο κύριος Δασκαλόπουλος έκανε ότι κάνουν και οι υπόλοιποι. Ξέχασε να μας πει για τις δικές τους ευθύνες. Eπομένως δεν είπε  όλη την αλήθεια. Δεν βρήκε λίγο χώρο στο κείμενό του  για τις μαιμού επιδοτήσεις, για τα καρτέλ, για την απομύζηση των οικονομιών των ελλήνων από την τεχνητή ακρίβεια που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες επιβάλουν. Δεν είπε για τα χρέη των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ δεν μίλησε για τις προμήθειες του Δημοσίου από συναδέλφους του επιχειρηματίες που καταληστεύουν το κράτος. Δεν έκανε αναφορά στους εργολάβους και στους εκδότες. Δεν είπε που πήγαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της εποχή του χρηματιστηρίου. Δεν μίλησε για αυοτύς που λαδώνουν την επιτροπή ανταγωνισμού και τους εφοριακούς.  Και ξέχασε στα συμπεράσματά του να συμπεριλάβει και την ανάγκη αλλαγής των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών αυτού του τόπου. Και είναι πολλοί κύριε Δασκαλόπουλε. Το γνωρίζετε σίγουρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

poli kali i paratiri sas. oi epixeirimaties apoteloun meros toy systimatos poy katigoroyn. ofelithikan kai sinexizoyn na ofeloyntai apo ti diafthora kai tin anikanotita toy dimosioy tomea. parallila poli sixna leitoyrgoyn ekbiastika apenanti sto kratos kai toys ergazomenoys. Etsi eno apo ti mia apoteloyn me tis draseis toys to forea anaptixis tis koinonias apo tin alli me ti simmetoxi sti dafthora apoteloyn troxopedi gia ton exorhtologismo tis oikonomikism koinonikis kai politikis zois