21.5.10

ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ





Παρουσιάζουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της ΛΩΡΗΣ ΚΕΖΑ με τον τίτλο "Ψηφιακή λαιμητόμος" το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή 21 Μαΐου 2010 στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ http://www.tovima.gr/ .  

ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ
Καθένας μπορεί να μπουμπουνίζει μια επινόηση και αυτή να αναπαράγεται σε εκατοντάδες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.
Καθένας μπορεί να παρουσιάζει ως «αποκάλυψη» μπαγιάτικες πληροφορίες και να τις σχολιάζει αναλόγως. Καθένας μπορεί να κάνει την τρίχα τριχιά, θεωρώντας ότι έτσι πολιτικολογεί. Τις τελευταίες 48 ώρες η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου είχε την τιμητική της. Ιστολόγια ανώνυμων αρθρογράφων διακίνησαν την πληροφορία ότι η υπουργός Παιδείας παραιτείται. Και επειδή δεν υπήρχε λόγος παραίτησης, άρχισε η ανασκαφή στα συρτάρια με τα μεταχειρισμένα. Διαδόθηκε ότι η υπουργός Παιδείας παραιτείται επειδή κρίθηκε ύποπτος ο διορισμός του συζύγου της κ. Γ. Σαλαβάνου στο ΔΣ του Κτηματολογίου. Αυτός ο διορισμός έκανε προ εξαμήνου την υπουργό Παιδείας να πει «ανάθεμα την ώρα».
Τότε είχε γίνει η επιλογή του κ. Σαλαβάνου, τον Δεκέμβριο. Εκτοτε δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο για άνομη δράση, πλουτισμό, ούτε φανερώθηκαν αξιόμεμπτες συναλλαγές. Οι φήμες της παραίτησης εξαπλώθηκαν αυθωρεί, χωρίς κανέναν λόγο. Απλώς είχε βρεθεί πρόσωπο πρόσφορο για καρατόμηση.
Μέσα σε ελάχιστες ώρες ανώνυμοι χρήστες του Ιnternet αξίωναν από την υπουργό Παιδείας να παραιτηθεί στο όνομα του θυμωμένου όχλου. Σε τέτοιες συνθήκες εξαλλότητας τα πάντα μπορεί να αξιοποιηθούν αρνητικά. Καταλογίστηκε στην κυρία Διαμαντοπούλου ότι για τις εξετάσεις στο μάθημα της Λογοτεχνίας επέλεξε το προσβλητικό κείμενο «Στου Κεμάλ το σπίτι». Αναλύσεις επί αναλύσεων ερμήνευαν τις κακές προθέσεις της επειδή η 19η Μαΐου που εξεταζόταν η Λογοτεχνία είναι ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Παρένθεση: το εξεταζόμενο κείμενο ήταν του Γιώργου Ιωάννου και περιείχε την εξής φράση: «Δε μας έφτανε που είχαμε δίπλα μας του Κεμάλ το σπίτι, σα μια διαρκή υπενθύμιση της καταστροφής, θα είχαμε τώρα και τους Τούρκους να μπερδουκλώνονται πάλι στα πόδια μας;».
Μέσα σε ελάχιστες ώρες οι φημολογίες μετετράπησαν σε αίτημα. Η υπόθεση «μάλλον θα παραιτηθεί» μετετράπη σε προσταγή «παραιτηθείτε». Εκεί ανασύρθηκε το κλασικό επιχείρημα εναντίον του πολιτικού κόσμου: γιατί το παιδί της υπουργού Παιδείας φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ευφυΐα για να απαντήσει: τα ιδιωτικά έχουν ωραιότερα κτίρια, περισσότερες δραστηριότητες, δεν χάνουν ώρες με καταλήψεις. Με τον λαϊκισμό που φουντώνει το τελευταίο διάστημα τα δημόσια πρόσωπα απολογούνται για τα πάντα: για το εστιατόριο που προτιμούν, για τα ρούχα που φορούν, για τα αυτοκίνητα που οδηγούν.
Ασχολούμαστε με τα επιχρίσματα: εφόσον οι αποδοχές ενός βουλευτή δικαιολογούν τον τρόπο ζωής του, γιατί κρίνουμε τις καταναλωτικές του συνήθειες;
Στο πακέτο των δήθεν αποκαλύψεων παρουσιάστηκε η περιουσιακή κατάσταση της κυρίας Διαμαντοπούλου.
Παρουσιάστηκε ως αποκάλυψη, ενώ είναι γνωστό ότι δηλώνει τα ακίνητά της κάθε χρόνο στο «πόθεν έσχες». Είναι ευκατάστατη, ζει σε ένα μεγάλο σπίτι στη Γλυφάδα, έχει μικρό εξοχικό στη Χαλκιδική, το σπίτι των πεθερικών της στην Κρήτη. Ολα τούτα παρουσιάζονται ως εγκλήματα που αναιρούν μια σταδιοδρομία 25 ετών. Δηλαδή πρέπει να εκδιωχθεί από το υπουργείο επειδή είναι διαμερισματούχος, επειδή ο άνδρας της πήρε μια θεσούλα και το παιδί της θα σπουδάσει στο εξωτερικό; Αυτά είναι υπερβολές που κρύβουν άλλου είδους συμπλέγματα, χωρίς να σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου. Ας το πιάσουμε ανάποδα:
κρίνεται αυτόματα άξιος για χαρτοφυλάκιο όποιος ζει σε φαβέλα, είναι εργένης και φοράει τρύπια κάλτσα; Σε τέτοια στερεότυπα οδηγούμαστε από τον ψηφιακό όχλο: είναι όλοι ίδιοι, είναι όλοι κλέφτες, είναι όλοι άχρηστοι, είναι όλοι επίορκοι. Η υπουργός Παιδείας αναμφίβολα έδωσε λαβές με τον διορισμό του συζύγου της.
Δεν αρκεί το δικαιολογητικό ότι ο κ. Σαλαβάνος είχε εργαστεί στην κτηματογράφηση αρχαιολογικών χώρων και θεωρείται έμπειρος στον τομέα του. Πάντως οι επισκέπτες των συκοφαντικών ιστολογίων μπορούν να αναρωτηθούν γιατί οι ψευδοειδήσεις διακινούνται ανυπόγραφα. Ποιοι είναι οι μπλόγκερ και ποιος τους πληρώνει; Εχουν υπηρετήσει σε θέσεις του Δημοσίου; Ποιο είναι το εισόδημά τους; Αυξήθηκε η περιουσία τους από τότε που φόρεσαν την κουκούλα του δήμιου;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Ποντιακής Γενοκτονίας, την Τετάρτη 19 Μαΐου, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από τους μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης της Γ΄ λυκείου που συμμετέχουν στις απολυτήριες εξετάσεις, να αναλύσουν στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας το έργο του Γιώργου Ιωάννου … «Το σπίτι του Κεμάλ». Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου την συγκεκριμένη ημέρα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αφού το έργο πραγματεύεται τις διαδοχικές επισκέψεις μίας Τουρκάλας, που εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, στο σπίτι που έζησε, δίπλα ακριβώς από αυτό που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα στεγάζει το τουρκικό προξενείο. [...]

«Λυπάμαι για αυτό που έγινε. Την ίδια ώρα που ο Ελληνισμός τιμάει τους 350.000 νεκρούς της Ποντιακής Γενοκτονίας, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να τιμήσει τον σφαγέα τον προγόνων μας. Δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό, αλλά πολλά περίεργα συμβαίνουν τελευταία στο υπουργείο Παιδείας» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ.Γεώργιος Παρχαρίδης που θα αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
«Με προβληματίζει η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, τη συγκεκριμένη μέρα. Σκεφτείτε τι θα πουν οι Σουηδοί συνάδελφοι που πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, αν πληροφορηθούν πως αντιμετωπίζει το θέμα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ.Αναστάσιος Καρυπίδης.



Την ίδια ώρα, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές που πρωταγωνίστησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του υπερασιωνόβιου (108 ετών) Χαράλαμπου Μητσόγλου, από την Μπάφρα του Πόντου, ο οποίος αναφέρθηκε στα βιώματά του από τις τραγικές εκείνες ημέρες.
Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ θυροκόλλησαν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

lathrepivatis είπε...

από που συμπεραίνετε ότι η Υπουργός επέλεξε να "τιμήσει" τον Κεμάλ Ατατούρκ? μήπως το συμπέρασμά σας είναι αυθαίρετο? από πού το κείμενο του Ιωάννου αποτελεί φόρο τιμής στον Κεμάλ?
πως το θέμα των εξετάσεων αποτελεί
προσβολή κατά της γενοκτονίας των ποντίων? ειλικρινά δεν μπορώ να βρώ λογική σύνδεση.
η συνωμοσιολογία και η καχυποψία που επικρατεί στα εθνικά θέματα επιτρέπει λογικές ακραβασίες. επιτρέπει την δημιουργία φανταστικών εχθρών και διαιρεί τους ΄Ελληνες. Τελευταία παρατήρηση: Η τραγωδία του Πόντου, δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.