12.5.10

Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΣΤΕΡΕΨΕ

Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία; Η κυβέρνηση ανέλαβε ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό ρίσκο. Έδειξε στους Έλληνες την πραγματική εικόνα. Η Ελληνική κοινωνία άρχισε να συζητάει τις ενοχές της. Η πολιτική συζήτηση φάνηκε να λαμβάνει χαρακτηριστικά αναζήτησης της αυτογνωσίας του Έλληνα. Και μετά ήρθαν τα μέτρα...
Και πάνω που αρχίσαμε δειλά να κοιτάζουμε στον καθρέφτη, ξαναβάλαμε τα κεφάλια μέσα. Και μετά οι υπερασπιστές του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος και οι καλοθελητές του, εντός και εκτός βουλής, αναθάρρησαν. Η συζήτηση περί αυτογνωσίας μετατράπηκε, εκτράπηκε καλύτερα σε κυνήγι για την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων .
Η ΜΕΡΚΕΛ ΦΤΑΙΕΙ! Και η Μερσεντές! Και οι αλήτες της vw, της Siemens και της opel που μας αναγκάζουν να αγοράζουμε τα κολοπροιόντα τους! Και μας έκαναν να μην παράγουμε τίποτα.  Ολοι φταίνε! Τα έβαλαν με την Ελλαδίτσα επειδή μας ζηλεύουν. Αυτοί δεν έχουν μπουζούκια. Ούτε Παρθενώνες, ούτε ΠΑΜΕ να σκεπάζει τους Παρθενώνες. Δεν έχουν την μαγκιά μας. Δεν ξέρουν ούτε έναν τρόπο να φοροδιαφεύγουν οι αξιολύπητοι. Άλλη εκδοχή είναι η παγκόσμια συνωμοσία. Θέλουν να μας πάρουν το Αιγαίο. Αλλιώς δεν εξηγείται η επίθεση στην Ελλάδα. Και οι πολιτικοί φταίνε. Που μας αναγκάζουν να τους ψηφίζουμε με την πειθώ και την φορτικότητά τους.

Άλλοι πάλι επειδή υποστηρίζουν σθεναρά το κόμμα τους, ρίχνουν την αποκλειστική ευθύνη στον αντίπαλο. Το επιχείρημα έχει ως εξής: αν διορίστηκες την δεκαετία του 80 από το ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο λές: Ο Καραμανλής φταίει για όλα! Και για την αποψίλωση του Αμαζονίου. Κατέστρεψε τη χώρα. Αν τώρα είσαι αμετανόητος οπαδός της επανίδρυσης του κράτους από τον Καραμανλή και τον Παυλόπουλο, λες: ο Γιώργος κατέστρεψε την χώρα. Δεν έπρεπε να αφήσει να μάθουν οι ξένοι τι ακριβώς συμβαίνει. Στο κάτω κάτω ας έκανε Υπουργό Οικονομίας τον Χάρυ Πότερ, ο οποίος θα μπορούσε εύκολα να εξαφανίσει το χρέος. Αν είσαι ΚΚΕ λες φταίνε όλοι οι άλλοι, ξένοι και εγχώριοι και προτείνεις την έξοδο από την ΕΕ και από τον πλανήτη γενικώς, διότι εμφορείται από τις καπιταλιστικές ιδέες.

Αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ τα σπας λίγο στο κέντρο της Αθήνας και μετά ζητάς τον διορισμό 100.000 ανέργων χωρίς προσόντα στο δημόσιο ως απάντηση στην κρίση.

Αν είσαι ΛΑΟΣ υποστηρίζεις ότι το παρακάναμε με τους Πακιστανούς και ξεμπέρδεψες.

Η αλήθεια είναι ότι αρνούμαστε συστηματικά και εκ προθέσεως να δούμε τις συλλογικές μας ευθύνες. Συντηρούμε τον μύθο της μαγκιάς του Νεοέλληνα για να καλύψουμε την ανυπαρξία μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Οικτίρουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να απαντήσουμε στην ανυποληψία στην οποία έχουμε περιπέσει. Στο εσωτερικό η εύκολη λύση είναι να κρεμάσουμε τους πολιτικούς. Μέσα από μια σωτηριολογική, ορθόδοξη προσέγγιση νομίζουμε ότι αυτοί μπορούν να φορτωθούν τις αμαρτίες μας και να ξελασπώσουμε. Δημοσιογράφοι με εισαγγελικές προδιαγραφές και απίστευτη υποκρισία ζητούν να έρθουν πίσω τα κλεμένα. Λες και ήρθαν με αλεξίπτωτο, παριστάνουν τους ανήξερους. Λαικίζουν και πουλάνε.

Από φόβο για την απώλεια των κεκτημένων μας, μεταθέτουμε την ευθύνη στον διπλανό μας με τόση υποκρισία, που μοιάζει με ομολογία συνενοχής. Όλοι ξέρουμε ότι απαιτείται η ανατροπή του πολιτικού συστήματος που κυριάρχησε από την μεταπολίτευση ως σήμερα. Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τον ιδιότυπο ελληνικό κρατισμό. Όλοι βλέπαμε το έγκλημα να συντελείται αργά και σταθερά και δεν μιλούσαμε. Όλοι βλέπαμε να καταληστεύονται με μαιμού συνταγογραφήσεις από γιατρούς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αντί να το καταγγέλουμε ζητούσαμε διορισμό του συγγενούς μας σε νοσοκομεία. Όλοι θεωρούμε εξυπνάδα την φοροδιαφυγή. Όλοι ξέρουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν όχι επειδή είναι ανταγωνιστικές αλλά χάρη στην μαύρη εργασία των υπαλλήλων τους και στην αποφυγή πληρωμής των κάθε είδους υποχρεώσεών τους. Όλοι ξέρουμε τουλάχιστον έναν δημόσιο υπάλληλο τον οποίο υποπτευόμαστε για παράνομο χρηματισμό. Όλοι ξέρουμε τι καθεστώς επικρατεί στις Πολεοδομίες. Αλλά πολλοί από εμάς έχουμε κάποια παρανομία στο σπίτι μας. Όλοι βλέπουμε το περιβάλλον μας να καταστρέφεται, τα τουριστικά μέρη να υποβαθμίζονται από την αλόγιστη και παράνομη ανοικοδόμηση, αλλά κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντελεστές δόμησης και να αυξηθεί το όριο αρτιότητας στο χωριό του.

Όλοι ξέρουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι λόγω ρουσφετιού. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι παράλογο να κλείνει η εφορία σε εργάσιμες ώρες για να κάνουν γενική συνέλευση οι υπάλληλοι.

Όλοι ξέρουμε ότι οι εργολάβοι στην Ελλάδα είναι και εκδότες. Και ότι υπάρχει προφανής διαπλοκή μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικής εξουσίας.

Αναπτύξαμε όμως μια περίεργη ανοχή σε όλα αυτά. Προσδοκώντας το ξεροκόμματό μας. Το μερίδιο από το πάρτυ που κρατάει 30 χρόνια τώρα. Όλοι θεωρούσαμε το κράτος αγελάδα. Αλλά όχι ιερή. Απλώς παχουλή. Κατάλληλη για άρμεγμα. Ασφαλώς η συμμετοχή στο έγκλημα έχει διαβαθμίσεις από την απλή συνέργεια ως την άμεση συνέργεια και την συναυτουργία. Την ηθική αυτουργία και την παρααυτουργία. Ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί. Αλλά είμαστε όλοι συνένοχοι. Το καταρρέον πολιτικό σύστημα, τα κόμματα, οι πολιτικοί ως πρόσωπα, οι κουρασμένοι συνδικαλιστικοί φορείς, η διεφθαρμένη αυτοδιοίκηση, τα ανυπόληπτα επιμελητήρια, και τέλος ο καθένας από εμάς.

Ας παραδεχτούμε λοιπόν αυτή την μικρή αλήθεια. Αυτό είναι ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Η αποδοχή της αλήθειας. Αλλά όχι ενδομύχως. Δημόσια. Και ας κάνουμε αμέσως πράξη αυτά που επιτάσσει η αλήθεια. Τα προφανή. Τα αυτονόητα. Τότε μπορεί η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για να βρούμε τις απαραίτητες ισορροπίες του πολιτεύματός μας. Αλλιώς το τελευταίο έγκλημα θα είναι η συμμετοχή σε αυτοκτονία. Υπαινίσσομαι την αυτοκτονία της χώρας. Ας το αποφύγουμε. Αυτή ελπίζω ότι θα είναι η συνεισφορά του Γιώργου Παπανδρέου στον τόπο. Η ανατροπή του μίζερου κρατισμού που διακατέχει την Ελληνική κοινωνία και η ανατροπή του πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: